2014. május 6., kedd

Brit bangladesi nők 1. Étkezés


Azt gondoltam, kezdem egy ilyen könnyedebb kis témával, az evéssel, ételekkel. Az én kolléganőim ettek mindenféle ételt, persze volt, aki inkább hagyományos ázsiai kaját, de nem kizárólagosan. Volt, aki maga főzött otthon, sőt, nemcsak magának, hanem esetleg idősebb rokonoknak is. Volt viszont olyan is, aki nem igazan tudott főzni, és pláne azok, akik rokonokkal, szülőkkel vagy anyóssal-apóssal laknak együtt, viszonylag ki voltak szolgálva ilyen tekintetben. Volt olyan kollégám, aki panaszkodott, hogy unja már a sok rizst, változatosabban kéne főzni, a férje nem akarja ugyanazt enni több napon keresztül, stb. Sokszor voltak közös ebédelések, akár az otthonról hozott maradékot ettük együtt, akár a környéken vettünk valamit. (Nekem volt egy kedvenc helyem, ahova más is jött velem időnként, egy egészen egészséges kajákat árusító hely, spanyolok működtették azt hiszem, sokféle salátával, vega kajával.) 

Egyik kollégám se volt vegetáriánus vagy vegán, ettek húst rendesen. Hetente legalább egyszer kimentünk valamelyik közeli csirkéshez (mindenkinek másik volt a kedvence, szóval kompromisszumra kellett jutni), egészségtelen rántott csirkecombot, -szárnyat enni sült krumplival vagy csipsszel, kólával. Ők mindig jó sok szószt tettek rá mindenből (majonéz, ketchup es persze a csiliszósz). Amúgy is ettek mindenféle kultúrából származó ételt, bár nyilván húst (és pl. gumicukrot!) csak halalt, azaz az iszlám által megengedettet (nagyjából hasonlóak a szabályok, mint a kóser konyhában, már ami a húsevést és az állatok levágását illeti). De szó esett róla, hogy mentek pizzériába, csirkeevős helyre, stb. Volt, hogy valaki hozott be több adag kaját a többieknek is, amikor otthon nagy vendégeskedés volt és maradt étel.

Szép emlékeim fűződnek a konyhai közös ebédelésekhez, beszélgetés, sok nevetgélés közepette töltöttük ott az időt. Általában evőeszközzel ettek, de volt, hogy kézzel, pl. a rizses húst. Az ázsiai kaják közül a biryani eléggé gyakori –ezt csinálják csirke- és bárányhússal, vagy hallal, illetve vega változata isvan, illetve más ázsiai (indiai/pakisztáni/bangladesi) kaják is, mint a korma, tikka masala. Amikor kérdeztem, mi a tipikus bangladesi kaja, azt mondták, nincs nagy különbség a bangladesi, indiai, pakisztáni ételek között, talán a bangladesiben gyakoribb a hal, mint a hús, mivel szegény ország, viszont halat sokfélét lehet ott fogni. Mindent rettentő sok chilipaprikával illetve chiliszósszal ettek. Amikor egyszer egyik kollégám vendégségbe hívott mindenkit magához, és mindannyian vittünk ételt, volt, aki csirke kormát hozott, a háziak valami ázsiai bárányt főztek, az egyik recepciós csaj nagyon finom krumplis és hagymás rántott nudlikat (nem tudom jobban leírni), de volt, aki nem maga főzött, hanem kész kaját hozott. Mindemellett az én bulguros-fetás salátámnak is nagy sikere volt.

Csirke biryani

Eleinte sokat kérdezgettek, milyen kaják vannak Magyarországon, mik a tipikus magyar ételek. Én elmondtam, hogy személy szerint nem rajongok a tipikus és hagyományos magyar konyháért, de azért elmeséltem nekik, mi a gulyás, pörkölt, túrós csusza, paprikás csirke, paprikás krumpli. Kiderült aztán, hogy a bangladesieknek is van egy nagyon hasonló ételük, mint a bundáskenyér, csak ők általában magát a tojásos cuccot megcukrozzák, amiben a kenyeret kisütik.

Alkoholt nyilván nem ittak a vallásuk miatt, általában üdítőt, és a legtöbbjük jó brit módjára teát (tejjel), néhányuk kávét ivott. A gyógy- és gyümölcsteákat nem nagyon szerették és időnként nevettek rajtam, hogy én mennyi teát iszom. A délutáni teázás szokása itt is megvolt, mint előző, bristoli munkahelyemen, 3 körül, lehetőleg valami keksszel vagy sütivel. Reggelire szerettek valami édeset enni, ha mást nem, kalácsot pirítottak és a tejes teába mártogatták. Időnként hoztak be keleti nagyon cukros édességeket, de azt nem mindegyikük szerette.

A világ egyik legártalmasabb édessége: színtiszta cukor és olaj. Az utcán árulják

Bár nem töltöttem el egy egész évet velük, amikor elkezdtem dolgozni, néhány kollégám éppen böjtölt. Most, hogy utánanéztem, ez egyáltalán nem kötelező, hiszen nem Ramadán volt, hanem a haddzs zarándoklat időszaka. Ennek a végét jelzi az
Eid-al-Adha, ami egyúttal Ábrahám áldozatát (vagy legalábbis áldozatkészségét) is ünnepli és ilyenkor nagy családi lakomát ülnek. De a böjtölésről majd írok a vallásról szóló részben hosszabban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése